En presentasjon av forfatterskapet til Beate Grimsrud

”Jeg vil være en god historie.”

Sitatet i tittelen fant jeg i romanen Continental Heaven (1993), Beate Grimsruds andre bok og første roman. Der møter vi en ung kvinne som avbryter ferien sin og blir samboer med en mye eldre mann i en landsby i Sør-Europa. En gang hun er syk, forsvinner hun inn i fantasien, og idet hun våkner opp til hverdagen igjen, vet hun hva som er hennes styrke, og hvem hun vil være: ”Jeg vil være en god historie. Dristig, sterk og elegant”. Utsagnet slo meg som karakteristisk, ikke bare for denne fortelleren, men for den stemmen som bærer hele forfatterskapet.

Den særegne litterære stemmen er nemlig den kvaliteten som oftest blir framhevet ved Grimsruds bøker, og med ”stemme” mener jeg i denne sammenhengen måten forfatteren ordlegger seg og forteller en historie på. Hos Grimsrud ser det ut til at særpreget i stemmen henger nøye sammen med en sterk og karakteristisk fortellerinstans som finnes i alle bøkene hennes. Det kan man kanskje oppfatte som en svakhet ved forfatterskapet – skal ikke gode forfattere kunne framstille ulike karakterer med ulike stemmer? Vel – det kommer an på to ting: Om det finnes andre ulikheter bøkene i mellom, og hvor mye spennende den fortellerinstansen har å by på.

I Sverige har Grimsruds litterære stil blitt oppfattet som så spesiell for henne at noen har funnet opp et eget adjektiv for å beskrive den: ”grimsrudsk”. Den grimsrudske stilen kommer blant annet til uttrykk i valg av tema, språk og ikke minst fortellerinstans (altså hvem som er fortelleren), og det vil jeg undersøke nærmere i denne artikkelen.

Les resten av artikkelen her. Artikkelen er tidlegare publisert av Biblioteksentralen i Forfatterhefte om Beate Grimsrud.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s

%d bloggarar likar dette: